Dowel
House

PROGRESS

COMPLETED: 2016

Project Team

Fiona Dunin
Andrew Carija
Alice Edmonds
Caroline Tan

Category

Residential Alterations
Residential Interiors

Awards & Publications

The dowel establishes a consistent design approach through each space, while varying its function in each and every space.

Our design strategy is always to celebrate the particularities of the project. While exploring the functional opportunities of opening and closing the windows in the skylight as well as incorporating shading devices, the use of the timber dowel offered an opportunity to become the rod to open the louvres as well as a decorative chandelier over the dining table. The chandelier can be reconfigured, with the coloured elements highlighting which dowels can be removed and repositioned to change to dowel display.

The dowel establishes a consistent design approach through each space, while varying its function in each and every space. This humble material is elevated to higher level, as it blurs the boundaries between the functional, the decorative and art. The series of spaces create a holistic yet diverse experience between each other in constant dialogue with the ever changing art collection on display.

Dowel House landscape
Dowel House portrait
Dowel House portrait
Dowel House portrait
Dowel House portrait